Från startup till scaleup – så hanterar du utmaningarna i tillväxtfasen

Börjar din startup rulla som tåget? Dina produkter och tjänster är efterfrågade – men du vet inte riktigt hur du ska prioritera och hinna med allt? Här är tips på hur du tacklar utmaningar i ett växande företag!

Funderar man på att skala upp sitt företag är det ofta ett tecken på att man har kommit förbi startup-fasen. Din idé är beprövad och marknaden har tagit emot ditt koncept och varumärke på ett positivt sätt. Men din ambition är att växa mer och fortsätta utvecklas. Det betyder ofta mer hårt arbete och nya utmaningar. Att våga gasa och ta till hjälp är viktigt i detta skede, vi tipsar om hur.

Hur vet man att företaget är redo att skala upp?

Du har en product-market fit, vilket betyder att din produkt matchar marknadens behov och att du löser kundens problem bättre än vad dina konkurrenter gör. Om du fortfarande testar din produkt mot kundens behov eller inte riktigt vet vilken målgrupp du siktar mot, då är du kanske inte redo ännu.

Välj rätt finansiering – väx snabbare

Ett nystartat företag kan ha dåligt kassaflöde eller inte vara redo att satsa. Men det är precis vad du behöver göra för att komma vidare. Nu går ni mot en stabilare omsättning med mer försäljning och behöver kapital för att kunna växa. Många väljer att ta in fler delägare med riskkapital. Det har ofta fler fördelar än enbart kapitalet eftersom man kan få både expertis och ett stort kontaktnät på köpet. Vill man inte ta in fler delägare så är factoring ett bra alternativ för att säkra upp och få lös kapital och därmed kunna expandera. Fakturaköp är ofta mycket mer lukrativt än vad många tror. Om du kan du visa upp en hållbar affärsidé och ett beprövat koncept, kan du få hjälp med finansieringen redan i ett tidigt skede.

Spara tid genom att strukturera och automatisera arbetet

I en startup är det vanligt att få personer gör mycket inom flera områden. När det sedan börjar gå bättre tar man in hjälp för att få ännu mer gjort. Men för att gå från startup till scaleup behöver ni skapa en tydligare struktur och satsa mer på spetskompetens. Nu behöver du rätt person på rätt plats, och vara säker på att de får förutsättningar att göra sitt jobb till det yttersta. Du som ledare behöver också skapa en tydlig roll och definiera den för dina anställda och utåt. Oavsett om ni har haft möjligheten att anställa personal eller inte, bör ni även börja automatisera så mycket som möjligt av arbetet. Här finns många smarta hjälpmedel med marknadsföringsplattformar, personalhanteringssystem och molnlösningar.

Hitta rätt partners som matchar ditt bolag

Det räcker inte att bara automatisera processerna och skapa smarta flöden. För att växa med ett företag behöver man även omge sig med rätt samarbetspartners inom olika områden. Ett växande företag vill kunna utvecklas i snabb takt och inte behöva oroa sig för sena betalningar eller problem med fakturor. Välj en factoringpartner som förstår din verksamhet och som tar hand om dina kundrelationer. Med rätt samarbetspartner kan du dessutom frigöra tid för att fortsätta driva verksamheten framåt.

Analysera ditt bolag – och sluta aldrig lära dig

Samtidigt som du har tänkt att växa så mycket som möjligt är det väldigt viktigt att du håller koll på dina svaga punkter. När man växer och skalar upp är det lätt att missa egenskaper som din affärsidé och ditt koncept bygger på. Men ta gärna emot tips och råd från personer som gjort en liknande resa från startup till scaleup, och vet vad man skall hålla utkik efter. Se till att vara förberedd. När det väl sätter fart kan expansionen och tillväxten vara mycket stor, och du vill undvika all form av växtvärk.

Läs fler nyheter...

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om ni behöver en partner som kan företagsfinansiering på en global marknad.