Håll ditt företag flytande trots stigande ränta och globala prishöjningar. Advokaten Paula Eninge, expert på affärsjuridik, berättar varför factoring är en bra (och säker) finansieringslösning för bolag – och hur du kan hantera sanktioner. 

Har du koll på finansiell compliance, know your customer och dual-use? Det är bara några av alla viktiga termer att hålla reda på som företagare. Speciellt nu. Den globala ekonomin svajar när krig i Europa och kraftiga sanktioner avlöser en långdragen global pandemi. Ett positivt rörelsekapital i företaget kan därför vara avgörande för bolagets överlevnad.

– Factoring har flera fördelar för bolag. Det frigör kapital och hela processen går under svenska lagar, säger Paula Eninge, advokat och grundare av byrån Advokat Eninge, samt ledamot i Almi Invest och Krigskassan. Hon har global kunskap inom affärsjuridik och lång erfarenhet av tillväxtfinansiering.

– Factoringbolaget tar över risken när de köper bolagets faktura i stället för att den belånas. Jag tycker det är en naturlig del inom kapitalanskaffning och hur företag ska finansiera tillväxt. Det ger också kontroll över dina kunder och deras ekonomiska status. Fokus idag ligger på finansiell compliance, berättar Paula och menar att factoring ger extra trygghet både för ditt bolag och dina kunder.

Hantera sanktioner och tullproblem – och bolagets kapital

Utöver den ekonomiska biten finns några andra punkter som är extra viktiga att säkerställa i tider som dessa. Du måste exempelvis ha koll på dina kunder och leverantörer, Know Your Customer (KYC). Det spelar ingen roll om ditt företag endast verkar i Sverige, eller internationellt.

– Det krävs av dig som företagare att veta vem du gör affärer med. Handlar du med Ryssland, i något led eller på något sätt, kan du själv drabbas av sanktioner och få kraftiga böter. I Sverige är det offentligt vem som har ägande i företag, säger Paula och menar att du bör granska dina kunder och dess ägare.

Du ska självklart även ha koll på din egen produkt, så den klarar av en exportkontroll.

– Dual-use teknik kan användas både civilt och för militärt ändamål. Om din produkt klassas som ”dual-use” kan den stoppas i tullen, även om din produkt är framtagen för ett fredligt syfte. Dubbelkolla vad din tullkod säger.

Just nu stiger räntan och vi ser globala prishöjningar för transport och lager. Du bör ha pengar på kontot helt enkelt. Eller rörelsekapital, om vi ska använda bolagstermer.

– Har du hög belåning hos banken sitter du fast hos den när räntan stiger. Ditt företag bör inte vara beroende av endast en bank eller finansieringslösning. Se till att sprida ut dina risker och frigöra kapital.

Factoring är stort internationellt – Sverige knappar in

I Sverige är det vanligt att vi binder upp oss till en enda bank, både i egenskap av privatperson och som näringsidkare. Använder du däremot flera olika finansieringslösningar sprider du ut risker och kan stå dig starkare ekonomiskt.

– Jämfört med andra länder i Europa tycker jag Sverige ligger lite efter när det kommer till att hantera kapitalanskaffning. Utomlands använder bolag ofta sig av möjligheten att sälja sina fakturor i stället för att belåna dessa. Svenska marknaden ser inte ut så ännu, till min stora förvåning, säger Paula och poängterar än en gång att sälja fakturor är en bra och säker finansieringslösning, eller komplement till exempelvis traditionella banklån.

– Hantera bolagets kapital rätt för att minska risken för överraskningar, innan räntan kanske går upp ännu mer, tipsar Paula.

A.B.S. Factoring är specialiserade på tillväxtfinansiering och fakturaköp, till låg kostnad över hela världen. Med fakturaköp kan ditt företag tillgodose kapitalbehovet utan att öka skuldsättningen.

 


Hur kan vi hjälpa ditt företag?

Vi på A.B.S. Factoring är specialiserade på tillväxtfinansiering genom fakturaköp och stödjer dagligen ambitiösa tillväxtbolag med likviditet och trygghet. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag?  Kontakta oss så sätter vi oss in i din affär.

 

Läs fler nyheter...

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om ni behöver en partner som kan företagsfinansiering på en global marknad.