Vi hjälper dig att investera rätt – och växa

När regeringen presenterade höstbudgeten kom positiva besked för företag – med sänkt bolagsskatt i fokus. Syftet är att stimulera investeringar och att våga anställa i tuffa tider. Vi berättar hur du får ditt företag att växa genom planering och att investera rätt. 

Sänkt bolagsskatt innebär mer pengar i kassan för företag, enkelt förklarat. Regeringens förslag på höstbudget är alltså goda nyheter för bolag. Speciellt i tider då en pandemi ger ekonomiska konsekvenser världen över.

– Just nu hör många företag av sig till oss för att rädda sin verksamhet. Flera bolag har drabbats hårt av coronapandemin och förlorat stora intäkter. Men det finns också en del företag som växer så det knakar och inte kan täcka kostnaden som kommer med tillväxten, säger Sebastian Krook, Account Manager på A.B.S. Factoring som dagligen hjälper företag med olika typer av finansiering, från leasing och företagslån till fakturaköp. Här är Sebastians tips till företag som vill stärka bolagets ekonomi och fokusera på tillväxt:

1. Se över kostnader – rätt val kan vara avgörande

Fundera över hur ditt bolag kan placera investeringar i längden. Kapitalbindning (när företagets kapital binds i exempelvis varulager eller maskiner) kan ibland vara väldigt kostsamt. Att istället ha en löpande kostnad, så du alltid vet hur mycket som behöver betalas varje månad, gör det enklare att planera för framtiden. Då kan exempelvis leasing vara ett alternativ. Det vill säga att du hyr inventarier för en  fast månadskostnad.

2. Måttstock för företagslån (låna inte för mycket)

Ska du finansiera större tillskott behövs vanligtvis företagslån, eller investerare förstås. Hur mycket pengar ditt företag kan låna är individuellt. En generell måttstock för den summa du bör låna som max är lika med en månadsomsättning i ditt bolag. Du lånar på historik så det kan vara svårt att få lån om företaget har gått med förlust. Då kan du istället titta på exempelvis factoring som är en finansieringslösning som följer utvecklingen i ditt företag (se tips 4).

3. Planera din likviditet – investera rätt

Alla tillväxtresor ser olika ut. Men det medföljer alltid kostnader när du behöver mer personal, högre produktion, större lokaler och så vidare. Se därför över vad som är nödvändigt för att få just ditt bolag att växa – som är hållbart i längden. Ta fram kalkylatorn och gör en framtidsplan helt enkelt så att du investerar i rätt saker.

4. Minimera risker med korta betaltider

Riskminimering är en bra investering, särskilt på en ostabil marknad. Försök att ha så korta betaltider som möjligt på intäktssidan. Genom att snabbt få in pengar för din produkt eller tjänst ökar du bolagets kassaflöde, och kan fokusera framåt istället för att ligga ute med kapital. Om du väljer att sälja dina fakturor slipper du dessutom kreditrisken helt. Ett factoringbolag tar nämligen över fordran och löser likviditeten på en gång.

5. Välj investerare med omsorg

Det kan låta som ett lyxproblem att behöva sålla bort investerare om du har hittat någon som vill investera i ditt bolag – de brukar inte stå på kö. Men att välja rätt investerare är viktigt eftersom många aktieägare är aktiva i bolaget de investerar i. Att personen i fråga verkligen förstår din företagsidé och kan agera bollplank gynnar därför ditt bolag i längden. Tänk på att när du tar in investerare säljer du en del av aktierna i ditt bolag, pengarna använder du för att utveckla ditt företag. Sälj inte mer än 50 procent av aktierna om det är viktigt för dig att behålla majoritet (beslutsrätt) i ditt företag.

Så kan vi på A.B.S. Global Factoring hjälpa ditt företag

Vi är specialiserade på företagsfinansiering och hjälper dagligen ambitiösa tillväxtföretag med likviditet och riskavtäckning. Vill du veta mer om hur vi kan underlätta ditt företagande är du alltid välkommen att kontakta oss på 08-122 124 20 eller info@absfactoring.se så berättar vi mer.

Läs fler nyheter...

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om ni behöver en partner som kan företagsfinansiering på en global marknad.