Så tar du ditt företag till nästa nivå

Nu är sommaren äntligen här vilket innebär semestertider och lugnare tempo för många företagare. Många använder denna period för reflektion och för att arbeta fram nya strategier för kommande halvår. Det finns flera olika sätt att utveckla bolag i rätt riktning. Här är några tips som tar ditt företag till nästa nivå.

1. Sätt mål – och följ dem

Det kanske låter simpelt. Ändå är tydlig målsättning många gånger nedprioriterat. Särskilt om du redan har mycket att göra, även om det i dessa fall kan vara extra viktigt. Tydliga mål gör det enklare att navigera bolaget i rätt riktning, mot ökad omsättning och framför allt vinst. Sätt upp större mål – var är bolaget om ett, tre, fem och tio år? Var noga med att sätta upp delmål på vägen så resan inte känns övermäktig. Exempel på mål kan vara försäljningsvolym och försäljningsökning (antal, kronor, procent), antal kunder (bearbetade och befintliga), kostnad för säljinsats eller planer om expansion (nationellt och internationellt). Försök sedan att hålla planen, men var beredd på att rita om kartan om det behövs.

2. Granska ditt eget bolag i sömmarna

Se över företagets utgifter och inkomster – och hur du kan minska samt öka respektive punkt. Kan du skära ner på någon kostnad genom att byta lokal eller avtal med någon leverantör? Behöver du ett program för att effektivisera uppgifter som beställning, försäljning eller bokföring? Kanske kan du höja priset på dina varor eller tjänster? Eller är det dags att anställa en till person med viss kompetens eller erfarenhet? När du har analyserat ditt företag ser du svart på vitt vad som behöver göras för att nå dina mål.

3. Investera mera – och på rätt saker

Visst kan utgifter kännas trist när det enda du vill är att företaget ska växa – och gå med vinst? Men har du gjort din läxa (se punkt 1 och 2) ska du inte vara alltför rädd för att satsa stort. Lägg slantarna på resurser som effektiviserar din verksamhet, såsom moderna affärssystem och maskiner eller personal med spetskompetens.

Ett företagslån eller en leasingtjänst är två alternativ som ger ditt bolag möjlighet att göra större inköp eller investeringar. Se även över möjligheten att ta in investerare för att få bolaget att växa. De kan också ofta bidra med kunskap och nätverk.

4. Se över alla fakturor

Ibland kanske ditt företag skulle behöva ta betalt innan leverans, särskilt om du verkar inom produktionsbranschen. Handlar det om stora summor kan det kännas nervöst att fråga om att få fakturera i förskott. Men faktum är att många företag är vana vid förskottsbetalning.

Ett bra alternativ är att använda en factoringtjänst. Då köper ett factoringbolag upp dina utgående fakturor och ditt företag får betalt direkt. Det ökar kassaflödet och skapar förutsättningar som kan ta ditt företag till nästa nivå. Glöm inte bort att även se över ingående fakturor. Kanske kan du förhandla dina betalningsvillkor på några av dessa?

5. Hör av dig till dina kunder

Ofta är vi så fokuserade på att få in nya kunder så vi glömmer bort de vi redan har. Befintliga eller tidigare kunder är oftast guld värda. Speciellt om du har levererat ett bra värde till dem tidigare. Var proaktiv! Hör av dig till dina kunder regelbundet och fråga om de behöver mer hjälp, är intresserade av att köpa fler varor eller vad det nu kan vara. Merförsäljning och nöjda kunder är ett av de bästa sättet att öka företagets omsättning – både på kort och lång sikt.

6. Läs på – och sluta aldrig vara nyfiken

Håll koll på vad som händer i din bransch – läs, lyssna, titta. På så vis ligger du alltid i framkant vad gäller det senaste. Det gör att ditt företag kan erbjuda unika och moderna lösningar, oavsett vilken bransch du verkar i. Häng med i svängarna helt enkelt, det kommer sprida ringar på vattnet.

 

 


 

Hur kan vi hjälpa ditt företag?

Vi på A.B.S. Factoring är specialiserade på tillväxtfinansiering genom fakturaköp och stödjer dagligen ambitiösa tillväxtbolag med likviditet och trygghet. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag?  Kontakta oss så sätter vi oss in i din affär.

 

Läs fler nyheter...

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om ni behöver en partner som kan företagsfinansiering på en global marknad.