Affärsmöjligheter eller handelshinder?

Tack vare Norges geografiska närhet och våra länders likheter väljer många svenska företag att starta sin internationalisering med just Export till Norge. Men då landet inte är med i EU räknas handel mellan länderna som exportförsäljning vilket medför administration som export- och importdeklarationer, betalning av moms och i vissa fall tull. 

Är det tull och moms på dina produkter?

Tull och moms är två faktorer som du som företagare måste ha koll på. Varugrupper som är tullbelagda är Livsmedel, Textilier och Kläder men dubbelkolla alltid om det krävs tull på just dina produkter. Vid direkt export till Norge är det vanligen mottagaren/importören som står för tullavgift och införselmoms. Fakturera därför dina produkter utan moms. Din kund i Norge är sedan skyldig att rapportera momsen och betala till det norska skatteverket. På Norska tullmyndigheten kan du läsa mer om vad som gäller för just dina produkter.

Sänk handelshindret för dina kunder – starta ett NUF

Norskar är generellt positivt inställda till Svenska produkter. Men varken privatpersoner eller företag önskar onödigt krångel med momshantering och tillkommande avgifter. För att vara konkurrenskraftig kan det därför vara av stor betydelse att du momsregistrerar ditt företag eller öppnar upp en så kallad NUF (filial). Med ett NUF får du som exporterande svenskt företag ett norskt organisations- och momsnummer och kan därför stå för momshanteringen istället för din kund. Läs mer om NUF här.

A.B.S. möjliggör för smidig handel till Norge

På A.B.S. Global Factoring erbjuds smidiga lösningar för de utmaningar som företag står inför vid en satsning med export till Norge. Förutom ett ökat rörelsekapital kan du som företagskund dra nytta av de andra tjänsterna som ingår i Exportfactoring så som:

  • Kreditförsäkrade affärer
    Med exportfactoring är ditt företag skyddat mot kreditförluster om din kund i Norge mot förmodan skulle gå i konkurs. För att vara säker på att få betalt behöver du inte längre kräva förskottsbetalning. Med en kreditförsäkring kan du tryggt kan acceptera alla betalningar mot faktura, upp till 90 dagar.
  • Valutakonton i NOK och lokala betalningsmöjligheter för din kund
    Många Norska företag och privatpersoner föredrar att kunna välja att betala i sin egen valuta då värdet av den norska kronor varierar relativt ofta i förhållande till andra större valutor. .
  • Kundtjänst och påminnelsehantering på Norska
    Med exportfactoring slipper ta hand om påminnelsehanteringen och eventuella inkassoärenden i Norge. På A.B.S. erbjuder vi kundtjänst och påminnelsehantering på bland annat Norska.

Vill du veta mer? Kontakta oss på A.B.S. via info@absfactoring.com eller på telefon 08-122 124 20. Läs mer om vår fakturaköp här.

Läs fler nyheter...

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om ni behöver en partner som kan företagsfinansiering på en global marknad.