Affärsmöjligheter eller handelshinder?

Många svenska företag väljer att börja sin internationella resa med export till Norge tack vare den geografiska närheten och likheterna mellan våra länder. Men det är viktigt att komma ihåg att eftersom Norge inte är en medlem i EU, räknas handeln mellan länderna som exportförsäljning. Detta medför administrativa uppgifter såsom export- och importdeklarationer, moms och, i vissa fall, tullavgifter.

Är det tull och moms på dina produkter?

Tull och moms är två centrala faktorer som företagare måste ha full koll på när de överväger export till Norge. Vissa varugrupper, som livsmedel, textilier och kläder, är tullbelagda, men det är viktigt att dubbelkolla om dina specifika produkter omfattas av dessa regler. Vid direkt export till Norge är det vanligtvis mottagaren eller importören som ansvarar för att betala tullavgifter och införselmoms. Därför fakturerar du dina produkter utan moms. Din norska kund är sedan skyldig att rapportera momsen och betala den norska skattemyndigheten. Du kan läsa mer om vad som gäller för dina produkter på den norska tullmyndighetens webbplats.

Sänk handelshindret för dina kunder – starta ett NUF

Norska konsumenter och företag är generellt positivt inställda till svenska produkter. Men varken privatpersoner eller företag vill ha onödigt krångel med momshantering och extra avgifter. För att vara så konkurrenskraftig som möjligt kan det vara av stor betydelse att du antingen registrerar ditt företag för moms eller öppnar en så kallad NUF (norsk filial). Med en NUF får du som svenskt företag ett norskt organisationsnummer. Du får även ett norskt momsnummer, vilket innebär att du själv tar ansvar för momshanteringen istället för din kund. Läs mer om fördelarna med att starta en NUF här.

A.B.S. – Din Partner för Export till Norge

På A.B.S. Global Factoring erbjuder vi smidiga lösningar för de utmaningar som företag ställs inför när de satsar på export till Norge. Utöver ökat rörelsekapital kan du som företagskund dra nytta av andra tjänster som ingår i vår Fakturaköp-tjänst:

Kreditförsäkrade affärer: När vi köper dina fakturor skyddas ditt företag mot kreditförluster om din norska kund, mot förmodan, skulle gå i konkurs. Du kan därmed tryggt acceptera betalningar mot faktura upp till 90 dagar.

Valutakonto i NOK: Många norska företag och privatpersoner föredrar att betala i sin egen valuta. Särskilt med tanke på de regelbundna fluktuationerna i den norska kronan i förhållande till andra stora valutor. Vi erbjuder valutakonton i de störta valutorna.

Påminnelsehantering på norska: Med A.B.S. som finansieringspartner behöver du inte längre oroa dig för påminnelser och eventuell inkasso i Norge – det tar vi hand om åt dig.

Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta oss på A.B.S Factoring via sales@absfactoring.com, på telefon 08-122 124 20 eller mer om vår tjänst fakturaköp här.

 


Relaterade artiklar

GUIDE: Norsk lagstiftning och kultur – gör bättre affärer med Norge

Kreditförsäkring så undviker du kreditförluster

Factoring Norge — Gasellföretaget Non-stop Dogwear satsar på Alaska

Läs fler nyheter...

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om ni behöver en partner som kan företagsfinansiering på en global marknad.